Lyckade relationer verkar besvärligt.

Lyckliga relationer

Jakten på det hemliga relationsreceptet

Som nybliven sambo så bestämde jag mig nyligen för att läsa på lite mer om vilka mönster och vanor man kan se hos hållbara relationer. Jag ville veta om det fanns något hemligt recept, eller självklara vanor som gör en relation starkare och mer motståndskraftig. Utöver hållbar tänkte jag att relationen helst bör vara lycklig också.

Äktenskap är ett kasst mått.

Tyvärr blev jag inte särdeles mycket klokare av mitt sökande, den forskning jag hittade besvarade överhuvudtaget inte frågorna jag hade. Inte för att det inte finns gott om studier på ämnet, jag är inte ensam om att ha tänkt tanken, men eftersom i princip all forskning jag hittade hade äktenskap som mått på en lyckad relation. I Psychology Today  kan man tillexempel läsa om vikten av att gå in i ett äktenskap med inställningen att det skall hålla för livet.

Merparten av den forskning jag hittade var amerikansk och använde äktenskap och skilsmässa som primära mått på hur framgångsrik en relation är. Nu är jag förvisso absolut inte emot äktenskap, men jag betraktar det inte heller som en faktor som ensamt kan avgöra om en relation är bra eller dålig.

Om du frågar de frånskilda.

I en amerikansk studie följde man under 26 år 373 par, av dessa skilde sig 46%. I jakten på svar om vad som får ett äktenskap att hålla intervjuade man de frånskilda deltagarna i studien om vad de ansåg var skälen till skilsmässan och vad de hade velat göra annorlunda. Överraskande nog fann man att få av deltagarna angav sexliv som väsentlig faktor till skilsmässa. Några av de områden deltagarna däremot angav som viktiga för en relations hållbarhet var:

  •  meningsfull kommunikation
  • kärleksförklaringar på daglig basis  
  • våga ta besvärliga samtal om pengar (är det viktigt? oviktigt? vad är rättvist?)
  • att lägga skulden på varandra för problem i relationen

Det finns fler relationsformer.

Det jag egentligen ville veta var vad människor som lyckas hålla ihop en relation genom livet har gemensamt. Sen känns det för mig mindre viktigt om den relationen är äktenskap, samboskap, särboskap, kärlek eller vänskap – eller för den delen allihopa.

Jag blir genuint ledsen när jag tänker på hur många som betraktar relationer som tar slut som bortkastade. Det skaver i bröstkorgen när jag påminns om alla gånger jag hör folk beklaga att en relation tagit slut, med ett grundantagande att en avslutad relation per automatik är ett misslyckande. Varesig om relationen byter form till en vänskapsrelation eller om man aldrig mer vill ha med varandra att göra är det nästan tabu att känna glädje, lättnad eller likgiltighet inför en kärleksrelation tar slut.

Att gå in i en relation med ambitionen att vara förälskade livet ut känns som väldigt stor press och något som är svårt att leva upp till för en relation i vår samtid.

Amy Schumer får illustrera relationella tvivel. Här med Bill Hader från filmen Trainwreck.

Amy Schumer får illustrera relationella tvivel. Här i famnen på Bill Hader i filmen Trainwreck.

Om du frågar mig

Med det sagt tror jag att vi måste våga investera tid, energi och sårbarhet i våra relationer, romantiska eller vänskapliga. Jag tror inte att man bör ha ett förhållande med någon man inte annars skulle kunnat ha en platonisk vänskap med. Med det menar jag att du inte skall låta attraktion och lust bestämma för mycket – din libido har sannolikt halvkasst omdöme. Om du väljer att investera i ett seriöst förhållande, var öppen för att det kan hålla livet ut och var redo att göra det arbete som krävs för att relationen skall ha bästa möjliga förutsättningar.

Alla relationer har bra och dåliga perioder. Alla relationer har svagheter och styrkor. Alla relationer har privata skämt, gemensamma hemligheter och beteenden man helst inte pratar om utanför relationen. Det som bygger relationen är hur bra ni lyckas njuta av de bra perioderna och hur ni kan stötta varandra och ta itu med det som gör ont i sämre perioder. Att både kunna stötta och ta emot stöd sinsemellan.

Jag tror att bra mått på hur lyckad en relation är:
  • tillit
  • om man trivs bättre tillsammans än isär
  • vilka man blir i varandras sällskap
  • hur lyckliga man är över tid

Därtill tror jag att alla relationer en har, oavsett om en bedömer dem som lyckliga eller olyckliga, är lärotillfällen. Utvärdera vad som funkade bättre eller sämre, anpassa och se till att inte upprepa samma misstag om och om igen. Det är både roligare och smartare att göra nya misstag, jag lovar.

Tillsvidare kan jag rekommendera det här med samboskap. Sommaren har bjudit på altanfrukostar, långweekends och spontandans. Efter en evighet av distansrelation känns det som en dröm att få kvalitetstid i överflöd och till och med få bli trötta på varandra någon gång ibland.

Nadine

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *